Meteen naar de inhoud

Over ons en onze visie

Over ons

Hoe het begon
In 2020 ging de spreekwoordelijke ‘kogel door de kerk’. Na drie kinderen en een flinke verbouwing, was het tijd om ons gezin te verrijken met vier extra pootjes. Tijdens onze zoektocht welk ras bij ons past, werden we verliefd op die mooie, vrolijke en grappige gestippelde Dalmatische hond. In 2021 was het eindelijk zover en kwam Noortje bij ons wonen.

Met Noortje hebben we een enorm vriendelijk, vrolijk, knuffelig en eigenwijs gezinslid er bij gekregen. Daaruit is dan ook onze kennelnaam ontstaan. Pertinax is Latijn voor eigenwijs of tegendraads. Spots is Latijn voor zowel plaats als voor stippels. Ons huis kunnen we met recht een eigenwijze plek noemen.

Wij zijn een kleinschalige kennel, Noortje is in eerste plaats een echte huishond. Bij ‘onze honden’ lees je meer over Noortje. Slechts incidenteel zullen wij een nestje fokken, maar we nemen het fokken wel heel serieus en doen dat met beleid en veel aandacht. Ons doel is natuurlijk om lieve, fijne en gezonde honden te fokken. Dieren met een goed karakter die het ras verrijken. Alle pups krijgen een stamboom.

Hoe wij fokken
Waarom een hond met een stamboom? Een stamboom is een hulpmiddel om inzicht te krijgen in de gezondheid en ontwikkeling van het ras. Fokken we niet te veel binnen dezelfde genenpool? Komen er gezondheidsproblemen of risico’s voor in de lijn? Op welke leeftijd en heeft zich dat herhaald? Hoe oud zijn de voorouders geworden? Dit zijn slechts een paar vragen waar een stamboom in helpt om inzicht in te krijgen.
Naast gezonde voorouders, vinden we het ook heel belangrijk dat de beoogde ouder dieren geschikt zijn. Door deel te nemen aan hondenshows kan een keurmeester beoordelen of de honden voldoen aan de ras standaard, bekijkt of het gebit goed is en of de beweging (gangwerk) en bouw correct is. Goed gangwerk is een teken dat de gewrichten gelijkmatig worden belast en de kans op problemen in de toekomst het kleinst is.
Wij doen er alles aan om verantwoord te fokken; alle ouderdieren zijn getest volgens de regels en aanbevelingen van de Raad van Beheer (RvB) en de rasvereniging (we zijn lid van de rasvereniging Nederlandse Club voor de Dalmatische Hond NCDH). We houden rekening met de fysieke kenmerken, maar zeker ook met karakter en gedrag. We hebben ons verdiept in gezondheid, voeding, genetica én epigenetica. We steken veel tijd en energie in onze dieren en proberen de pups de best mogelijke start te geven.
Hier kun je ook nog meer informatie vinden over deze eisen en het ras.

puppy tijd!

Al voor de geboorte wordt de basis van de pup gelegd. We dragen zorg voor een ontspannen dracht. Na ongeveer 9 weken worden de pups bij ons in huis geboren. Hier besteden we deze eerste weken veel zorg, tijd en aandacht aan de verzorging en socialisatie, passend bij de leeftijd en ontwikkeling van de pups. Vanaf de eerste dag raken de pups gewend aan huiselijke geluiden, geuren en verschillende mensen en kinderen. Ze krijgen een veilige, rustige eigen plek. Daarnaast zorgen we voor voldoende speelruimte en verrijkingen zoals verschillende ondergronden en speeltoestellen voor de ontwikkeling van het lichaamsbewustzijn.
Vanzelfsprekend worden onze honden gechipt, gevaccineerd, ontwormd en door de dierenarts nagekeken. Ook krijgen alle pups de benodigde gezondheidsonderzoeken en een gehoortest (BAER test). De stamboom wordt uitgegeven door de Raad van Beheer.

Vanaf de leeftijd van 8 weken, mogen de pups verhuizen naar hun nieuwe thuis. Na deze start bij ons, geven we ook informatie en tips hoe je de ingezette socialisatie thuis succesvol door kunt zetten. Er blijft daarbij ook altijd mogelijkheid tot contact. Met name het eerste jaar kan best een pittige tijd zijn.
De Dalmatiër is een jachthond. Rustig in huis en pittig buiten. Daarom heeft hij een actief gezin en een consistente opvoeding zonder druk nodig. Hij heeft een hekel aan een te harde opvoeding, wat kan resulteren in een koppige houding of ander ongewenst gedrag in huis en buiten. Wij stimuleren een positieve opvoeding. Dit betekent het stimuleren van gewenst gedrag en het ombuigen van ongewenst gedrag i.p.v. afstraffen. Het is een manier van kijken naar je hond en jezelf, met respect en vertrouwen.

Familie is erg belangrijk voor een Dalmatiër. Hij wil er altijd en overal zijn en reageert heel gevoelig op spanningen. Het zijn slimme en gevoelige honden. Het is belangrijk te voorzien in voldoende beweging en mentale uitdaging. Dit draagt bij aan een ijzersterke band, vol vertrouwen. Ook voorkomt dit verveling en vervelend of ongewenst gedrag.

Het is zinvol om tijdens de puppy en puber periode een cursus en/of training te volgen bij een hondenschool. Al voordat je de pup in huis hebt, kun je rondkijken naar een fijne hondenschool.
In opvolging van de puppy cursus kun je op zoek naar een training die bij jou en jouw hond past. Denk bijvoorbeeld aan trainingen gericht op gehoorzaamheid, behendigheid, canicross, geurdetectie, speuren, jachttraining, dogfrisbee of misschien wil je wel met de hond gaan showen en ga je naar ringtraining. Onze ervaring is dat dalmatiërs ondanks hun eigenwijze karakter goed te trainen zijn. Zoek iets wat lekker bij jullie past en plezier oplevert!

dalmatier barf

Voeding

Moedermelk is natuurlijk het allerbelangrijkst waar de pups mee starten. Moederhond heeft vrij toegang tot haar pups en mag zelf bepalen hoe vaak en hoe lang ze gaat voeden. Daarnaast mag ook haar rust opzoeken. We volgen de pups nauwgezet om te waarborgen dat ze voldoende groeien, met als voordeel dat ze dagelijks gehanteerd worden en wennen aan menselijk contact.

Vanaf 4 weken zullen de pups kennis maken met vaste voeding in de vorm van een complete gemalen rauw vlees voeding (KVV). Wij zijn gewend om rauw vlees (KVV en BARF) te voeren en zullen de pups hier dan ook mee laten opgroeien. Later zullen we dit aanvullen met snacks, bij voorkeur zo natuurlijk mogelijk van gedroogd vlees en vis om lekker op te kauwen. Deze voeding zorgt voor een sterkere darmflora en dat komt de weerstand en gezondheid ten goede. Op rauw vlees voeding zie je een rustige, stabielere groei dan bij brok gevoerde pups. Dit is belangrijk voor het bewegingsstelsel en de gezondheid. We stimuleren om deze voedingswijze voort te zetten. Niet iedereen is hiermee bekend en we informeren en ondersteunen nieuwe pup eigenaars dan ook waar gewenst.

Hoe nu verder?

Heb je interesse in een pup van ons? Wij kondigen op onze site aan wanneer we een nest verwachten. Uiteraard ben je welkom om kennis te maken met ons, onze hond en het ras. Graag horen we iets meer over jou en jouw wensen en wat je verwacht van het ras en jouw toekomstige hond. Stel ook gerust jouw vragen. Wij betrekken aanstaande baasjes graag bij de dracht en de eerste weken van de pups. Uiteraard ben je dan ook welkom om te komen kijken en knuffelen. Samen kijken we naar de beste match tussen hond en baasje, waarbij we rekening houden met geslacht, karakter en (wederzijdse) klik.

Jezelf niet eigenwijs vinden… dat is pas eigenwijs.